Aronia czarnoowocowa to niepozorny krzew wydający ciemnofioletowe owoce. Są one prawdziwa skarbnicą substancji odżywczych. Ich najliczniejszą grupą są polifenole- związki o charakterze antyoksydantów, neutralizujące wolne rodniki. Dzięki ochronnemu działaniu względem reaktywnych form tlenu, polifenole chronią serce i naczynia, zapobiegając rozwojowi nadciśnienia i miażdżycy. Regulując poziom glukozy we krwi minimalizują ryzyko rozwoju cukrzycy i jej powikłań- nefropatii cukrzycowej czy polineuropatii obwodowej.
Odpieranie ataków wolnych rodników to także doskonała profilaktyka antynowotworowa i spowolnienie starzenia się organizmu. Skóra nie poddaje się działaniu szkodliwych warunków środowiska, a zestaw licznych witamin i minerałów odżywa ją i odmładza.
Aronia wspomaga prace wątroby, odkwasza organizm oraz usuwa toksyny i metale ciężkie. Sprzyja to detoksykacji organizmu i pobudzeniu procesów metabolicznych.
Każdy, kto dba o zdrowie i urodę lub jest w grupie ryzyka zachorowania na jakąkolwiek chorobę cywilizacyjną, powinien urozmaicić dietę o aronię czarnoowocową lub jej przetwory. Soki, napary, konfitury, tabletki czy syropy z aronii to najlepsza inwestycja w zdrowie i urodę oraz profilaktyka chorób cywilizacyjnych.
Zostaw odpowiedź
Używamy Gravatara w komentarzach - zdobądź swój własny!
XHTML: Możesz użyć następujące tagi:
<a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>